Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Ekologiczna uprawa buraka ćwikłowego

Burak ćwikłowy (Beta vulgaris L.) pochodzi od buraka nadmorskiego (Beta martima L.). Pierwsze wzmiankio buraku pojawiają się XIV w, a uprawa stała się popularna w XVI w. W starożytności i obecnie uprawia się go w celach spożywczych i leczniczych.

Burak ćwikłowy często pojawia się na polskich stołach w postaci ćwikły i barszczu czerwonego. Dzięki łatwej uprawie oraz wysokiej wartości przechowalniczej spożywany jest w ciągu całego roku w ilości od 12 - 14 kg na jednego mieszkańca.

W Polsce, zajmuje szóste miejsce pod względem powierzchni uprawy po kapuście,  cebuli, marchwi, pomidorach i ogórkach (1,4% ogólnej powierzchni upraw).

Jest dwuletnią, obco- i wiatropylną rośliną, należącą do rodziny szarłowatych. W pierwszym roku burak wytwarza rozetę liści i korzenie spichrzowe o różnej wielkości i kształcie, zależnie od odmiany. W drugim roku wytwarza ulistnione pędy kwiatostanowe dorastające do 1,5 m.

W swym składzie zawiera między innymi: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy. Obfituje w witaminy z grupy B, A, C, E, K, a także minerały, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

  • Wymagania klimatyczne i glebowe buraka ćwikłowego

Nasiona buraków zaczynają kiełkować dopiero w temperaturze 8°C, siewki natomiast źle znoszą długotrwałe wiosenne chłody, sprzyjające powstawaniu pośpiechów. Optymalną temperaturą wzrostu jest 15 - 18°C. Przymrozki są bardzo niebezpieczne dla roślin buraków ćwikłowych, gdyż może nastąpić silne uszkodzenie młodych siewek, a w okresie zbiorów korzeni spichrzowych powodują gorsze ich przechowywanie.

Uprawiane w Polsce odmiany są roślinami dnia długiego, wrażliwe na zacienianie i zagęszczanie. Dlatego  pod uprawę tej rośliny wskazane jest wybieranie stanowisk dobrze nasłonecznionych. Kiełkujące nasiona i siewki są bardzo wrażliwe na suszę. W miarę wzrostu roślin stają się odporniejsze na niekorzystne warunki wilgotnościowe.

Burak ćwikłowy nie jest wymagający w stosunku do rodzaju gleby, ale najlepiej plonuje na glebach piaszczysto-gliniastych, bogatych w próchnicę i zasobnych w wapń, lecz źle toleruje świeże wapnowanie. Gleba pod uprawę buraka powinna odznaczać się dobrą strukturą i nie mieć skłonności do zaskorupiania się. Nie może być kamienista, gdyż będzie powodowała zniekształcenia i rozwidlanie się korzeni. Warzywo to jest wrażliwe na zakwaszenie gleby, dlatego powinno być uprawiane na glebie o odczynie zbliżonym do obojętnego lub lekko zasadowego (pH 6-7,5). Zbyt niski odczyn gleby jest przyczyną słabszych wschodów i zamierania siewek, a także zaburzeń fizjologicznych roślin.

  • Uprawa roli i nawożenie

W uprawach ekologicznych nie zaleca się bardzo głębokiej orki. Uprawiając buraka ćwikłowego, przed zimą wykonuje się orkę na średnią głębokość. W przypadku wystąpienia podeszwy płużnej należy zastosować głębosz. Wiosenne uprawki należy ograniczyć do minimum, najlepiej wykonać włókowanie dla zatrzymania wody i pobudzenia chwastów do kiełkowania. Do głębszego spulchnienia gleby można wówczas zastosować kultywator, a do wymieszania kompostu glebogryzarkę, kultywator lub agregat uprawowy. Przedsiewne zabiegi powinny ograniczyć się do starannego wyrównania pola przy pomocy agregatu uprawowego lub lekkich bron.

  • Przedplon

Buraków ćwikłowych nie należy uprawiać po roślinach z rodziny kapustowatych, po korzeniowych, szpinaku i rzepaku.  Dobrym przedplonem dla buraka są ogórki, pomidory, cebula, zboża, rośliny motylkowe wieloletnie i strączkowe.

Ze względu na możliwość porażenia przez choroby i szkodniki buraków nie powinno się ich uprawiać po sobie, ani po innych warzywach korzeniowych, częściej, niż co 4 lata.

  • Nawożenie

W zależności od zasobności gleby, na których uprawiany jest burak ćwikłowy, jego potrzeby nawozowe wahają się 80 - 100 kg/ha N, 80 - 100 kg/ha P2O5, oraz 200 - 250 kg/ha K20.

Najbardziej deficytowym składnikiem w uprawach ekologicznych jest azot. Należy jednak pamiętać, że ustawowo dopuszcza się stosowanie maksymalnie do 170 kg N/ha w formie naturalnych nawozów organicznych. Dawka obornika lub kompostu nie może przekraczać 30 - 34 t/ha. Burak ćwikłowy ma dużą skłonność do nadmiernego gromadzenia azotanów w korzeniach spichrzowych (trzy do pięciu razy większą niż marchew). Dlatego nawożenie azotem powinno być prowadzone w sposób bardzo ostrożny, z uwzględnieniem wielu czynników, mających wpływ na dostępność tego składnika w glebie.

Ważnym makroelementem w uprawie buraka ćwikłowego jest potas, który w uprawach ekologicznych dostarczany jest z nawozami organicznymi. Ze względu na to, że jest to pierwiastek dość łatwo wymywany z gleb, jego niedobór można uzupełnić różnymi związkami organicznymi, popiołem drzewnym i solami kopalnianymi. W razie potrzeby można je stosować, po wcześniejszym uzgodnieniu z jednostką certyfikującą. Objawem niedoboru tego składnika są nekrotyczne zmiany występujące na brzegach starszych liści, obejmujące stopniowo całą blaszkę liściową.

Do dobrego plonowania buraka ćwikłowego niezbędne jest zaopatrzenie roślin w fosfor. Składnik ten nie jest łatwo wymywany z gleby. W rolnictwie ekologicznym jego zawartość może być uzupełniana w formie mączek fosforytowych lub kostnych.

Mikroelementy

Burak ćwikłowy jest gatunkiem wrażliwym na niedobór boru i magnezu.

Magnez - niedobór objawia się początkowo żółtym zabarwieniem liści, przy zachowaniu zielonej barwy nerwów. W późniejszej fazie tkanka zamiera, a liście na brzegach są postrzępione.

Bor - konsekwencją niedostatku jest zgorzel liści sercowych buraka. Symptomy tej choroby uwidaczniają się na najmłodszych liściach, które ulegają deformacjom. W dalszym stadium choroby blaszki liściowe brązowieją i zamierają. Sucha zgnilizna korzeni objawia się zamieraniem tkanek miąższu, co prowadzi do czernienia buraków, a następnie ich gnicia. Na korzeniach również mogą tworzyć się spękania.

  • Dobór odmian

Odmiany uprawianych buraków ćwikłowych różnią się miedzy sobą zawartością barwników czerwonych i żółtych (betaniny), kształtem korzenia (kuliste, spłaszczone, walcowate), długością okresu wegetacyjnego (wczesne 90 - 110 dni, późne 110 - 130 dni) oraz przeznaczeniem.

Odmiany o korzeniu spłaszczonym: Patryk.

Odmiany o korzeniu kulistym: Astar F1, Borus, Ceryl, Chrobry, Czerwona Kula 2, Napoleon, Nochowski, Okrągły Ciemnoczerwony, Polglob F1, Roy F1.

Odmiany o korzeniu walcowatym: Opolski, Regulski Cylinder, Rywal, Turkus, Tytus.

W latach 2016-2018 w SDOO Węgrzce w warunkach uprawy ekologicznej przetestowano 12 odmian buraków ćwikłowych. Testowano odmiany polskich hodowli, które polecane są do uprawy na terenie Małopolski:

PlantiCo Zielonki: Karmazyn, Opolski

KHiNO POLAN*: Patryk, Astar F1, Rywal, Polglob F1

Spójnia Nochowo: Czerwona Kula, Chrobry, Tytus, Nochowski

Polan Kraków: Patryk, Cylindra.

*Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze POLAN Sp. z o. o

  • Siew

Burak ćwikłowy uprawiany jest wyłącznie z siewu bezpośrednio do gruntu. Termin siewu ustala się w zależności od przeznaczenia plonu:

- zbiór pęczkowy wysiew kłębków buraka w kwietniu

- bezpośrednie spożycie latem i jesienią wysiew koniec kwietnia i maj,

- przetwórstwo (konserwowanie w całości) wysiew  w maju lub pierwszej połowie lipca,

- długie przechowywanie wysiew od drugiej połowy maja do połowy czerwca.

Normy wysiewu i rozstawa buraków zależne są także od przeznaczenia plonu oraz odmiany. Wysiewa się je w rzędy 25–50 cm na głębokości 2–3 cm. Odległość między rzędami na polu uprawianym ciągnikiem powinna wynosić 45 cm.

Buraki na:

-  zbiór pęczkowy wysiewa się w ilości 20–25 kg/ha;

-  do bezpośredniego spożycia 10–15 kg/ha;

-  dla przetwórstwa: konserwowanie 25 kg/ha,

-  inne przetwory 12–15 kg/ha;

- do długotrwałego przechowywania 10–15 kg/ha.

  • Zabiegi pielęgnacyjne

Do najważniejszych zabiegów w uprawie buraka ćwikłowego należą przerzedzanie,odchwaszczanie oraz nawadnianie.

  • Przerzedzanie

Buraki przeznaczane na zbiór pęczkowy i do konserwowania

pozostawia się 2–4 cm odległości między roślinami w rzędzie,

przechowywanie  pozostawia się 6–10 cm odległości między roślinami w rzędzie.

  • Nawadnianie

Największe zapotrzebowanie na wodę przez buraki ćwikłowe jest w okresie od wschodów do wykształcenia 2-3 liści. Później rośliny buraków dzięki silnie rozwiniętemu i głęboko sięgającemu systemowi korzeniowemu dobrze znoszą niezbyt długo trwające okresy suszy. W sezonie suchym wskazane jest 2-3 krotne deszczowanie.

  • Odchwaszczanie

Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie buraków ćwikłowych  jest odchwaszczanie. Siewki chwastów, pojawiające się przed wschodami buraków, można zniszczyć bronowaniem w poprzek lub skośnie w stosunku do rzędów, broną typu chwastownik. Możliwe jest również termiczne zwalczanie chwastów specjalnymi wypalaczami spalającymi gaz z butli (propan). Zabieg taki zaleca się stosować po wschodach chwastów na całej powierzchni pola, bezpośrednio przed siewem nasion, albo rzędowo w miejscach przewidywanych rzędów, bądź też na 2-3 dni przed wschodami buraków.

W celu ograniczenia zachwaszczenia stosowane jest ściółkowanie czarną folią, włókniną lub ściółkami organicznymi pochodzenia roślinnego jak np. słoma lub skoszone części nadziemne mieszanek traw i roślin motylkowych bądź samych motylkowych. Aby uzyskać dobry efekt odchwaszczający, grubość warstwy powinna wynosić około 10-15 cm.

Ściółki ropopochodne takie jak czarna folia PE lub czarna włóknina PP, choć dozwolone w uprawie ekologicznej stanowią problem z ich utylizacją. Zużyte i  zanieczyszczone ściółki nie nadają się do recyklingu, a ich spalanie prowadzi do zwiększenia zanieczyszczenia atmosfery, w CO2.

  • Zbiór i przechowywanie

Zbiór przeprowadzany jest ręcznie w dni bezdeszczowe.

Buraki na zbiór pęczkowy zbiera się stopniowo od czerwca do lipca i łączy w pęczki według wagi (ciężar pęczka 500–1000 g). Średnica korzenia powinna przekraczać 2 cm.

Buraki uprawiane na bezpośrednie spożycie zbiera się bez liści, kiedy korzenie będą już miały średnicę od 4–10 cm.

Korzenie na konserwowanie powinny mieć średnicę 2–5 cm, a do innych przetworów 4–8 cm. Zbiera się je pod koniec września.

Zbiór buraków przeznaczonych do długotrwałego przechowywania prowadzi się na przełomie września i października, przed nastaniem jesiennych chłodów.

Plon z 1 ha można uzyskać 40–80 ton korzeni buraka ćwikłowego.

Mirosława Rogacz, dn. 29.06.2020 r.

Opracowano na podstawie:

  1. Warzywa w uprawie ekologicznej, Skierniewice 2018r. prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski
  2. Dobór odmian warzyw do uprawy ekologicznej – Anna Szafirowska
  3. Ekologiczna uprawa warzyw korzeniowych w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Węgrzcach
    – Dyrektor SDOO Węgrzce Jolanta Madejska.
  4. Uprawa warzyw metodami ekologicznymi na różnych typach ściółek Radom 2010 r. Magdalena Kibler